2. oktober 2017 by admin
Havtornemousse – kage x Frk. Bø´s
Vi har sammen med vores gode veninde (Frk. Bø´s), udviklet denne lækre havtornemousse-kage med blondie-bund, hvidchokolademousse og en helt fantastisk havtornemousse.
Kagen er en fryd for øjet og har en utrolig velafbalanceret smag, med syrligheden fra havtornene og sødmen fra den hvide chokolade.
Ingredienser:
10-12 personer
Blondie-bund:
- 200 g smør
- 300 g hvid chokolade (200 g smeltede, 100 g hakkede)
- 3 æg
- 175 g sukker
- 125 g mel
- 1/4 tsk salt
- 150 g grofthakkede mandler
- Skal fra 1 citron
Hvid chokolademousse: (kan undlades)
- 1,5 blad husblas
- 125 g hvid chokolade
- 3,5 dl piskefløde
Havtornemousse:
- 4 blade husblas
- 400 g havtorn
- 150 g rørsukker
- 3 tsk vaniljesukker
- 210 g skyr
- 3 dl piskefløde
Krystaliseret hvid chokolade:
- 50 g hvid chokolade
- 50 g sukker
- 50 g vand
Pynt:
- Friske havtorn
- Krystalliseret hvid chokolade
- Moussebomber
- Blondie-halvkugler
Fremgangsmåde:
Blondie-bund:
Smelt smørret sammen med 200g hvid chokolade.
Pisk æg og sukker til en luftig masse. Tilsæt mel og salt og rør til den får en let og luftig konsistens.
Vend nu det smeltede smør og chokolade i dejen, og tilføj tilsidst citron skal, mandler og chokolade.
Fyld lidt af dejen i et par små halvkugleforme og hæld derefter resten i en springform (26 cm i diameter) smurt med smør.
Bag nu kagen og kuglerne i ovnen, ved 180 grader varmluft.
Kagen skal have ca. 30 min og kuglerne skal bage i ca. 8 min.
Lad blondien afkøle.
Tag bunden ud af springformen og placer den på et fad.
Placer en justerbar kagering eller din springformsside omkring, beklædt med kageplast.
Hvid chokolademousse:
Hvis tiden er knap, kan du sangtens undvære den hvidechokolademousse. Den smager fantastisk både med og uden. Havtornemoussen og blondie-bunden er de bærende element i denne kage.
Udblød husblasen i koldt vand.
Hak chokoladen og kom den i en skål.
Varm fløden op til kogepunktet og hæld det over den hakkede chokolade.
Pisk det sammen, så chokoladen smelter sammen med piskefløden.
Vrid husblasen fri for vand og rør i den varme chokolade/fløde-blanding.
Sæt husholdningsfilm over, tryk det helt ned til overfladen, så der ikke dannes kondens.
Lad skålen med mousse-massen stå på køl i 3 timer.
Tag skålen ud fra køleskabet og pisk massen igennem med en elpisker, så den bliver luftig.
Hæld lidt af moussen i halvkugleformene – En stor, et par mellem og lidt små.
Hæld resten af moussemassen over blondie-bunden. Lad den stå på frys i mindst en time eller på køl i 3 timer.
Havtornemousse:
Udblød husblasen i koldt vand.
Kog havtorn, sukker og vanilje i en gryde i ca. 15 min.
Blend havtornene med en stavblender og si nu kernerne fra, så du har saften tilbage.
Bring saften i kog og tag af varmen.
Vrid husblasen fri for vand og bland i den varme saft.
Bland det godt rundt. Lad saften køle af til stuetemperatur (ca. 10 min)
Pisk fløden til en let flødeskum og vend skyren heri.
Nu skal havtornesaften og fløde/skyr-massen blandes sammen.
Start med at vende ca. 3 spsk. af flødes/skyr-massen ned i havtornsaften.
Vend herefter det hele sammen med resten af fløde/skyr-massen.
Hæld lidt af moussen i halvkugleformene ligesom med den hvide chokolademousse.
Hæld resten af moussen ovenpå kagen.
Lad den stå på frys i mindst 2 timer eller i køleskabet i mindst 4 timer.
Krystaliseret hvidchokolade:
Smelt den hvide chokolade og hæld det i en skål.
Bland imens vand og sukker sammen i en gryde.
Varm det op til en temperatur mellem 133-136 grader.
Piske din smeltede chokolade med en elpisker på fuld power, og hæld nu sukkermassen med den rette temperatur ned i chokoladen.
Chokoladen krystalliserer hurtigt og skal med det samme hældes ud på et stykke bagepapir for at afkøle.
Hvis du har krystalliseret chokolade tilbage efter pyntning, så hæld det i en lufttæt beholder og det holder sig til din næste dessert eller kage.
Pynt:
Tag kagen ud fra frys/køl og placer nu de forskellige moussehalvkugler, så det danner en halvmåne.
Start med at placere en stor moussekugle og placere så de mindre halvkugler samt små kager, rundt om i et lidt asymmetrisk mønstre.
Drys krystalliseret hvid chokolade, så det danner en skarp halvmåne og er fordelt i alle huller.
Tag forsigtigt et par friske havtorn og placer rundt på månen i de større huller.
Pynt eventuelt også med spiselige blomster.
Vores syn på denne kage var enkelhed og velsmag og derfor prøvede vi at holde pynten lidt nede.
Prøv dig frem og lav med fordel en skitse på papir inden du pynter.
Spis kagen med det samme, eller stil den på køl ind til servering.
Velbekomme.