Hjemmebagt Rugbrød

Rugbrød

Ingredienser:

Dag 1:

  • 1 liter vand
  • 300 g surdej
  • 2 spsk salt
  • 500 g groft rugmel
  • 400 g hvedemel
  • 100 g skårne rugkerner

Dag 2:

  • 1 mørk hvidtøl
  • 200 g knækkede hvedekerner
  • 150 g skårne rugkerner
  • 50 g havregryn
  • 100 g hørfrø
  • 75 g solsikkekerner
  • 75 g græskarkerner
  • Olie til pensling

Fremgangsmåde:
Hæld lunkent vand i dejfadet. Tilsæt ca. 300 g surdej, salt, rugmel, hvedemel og rugkerner. Rør dejen godt sammen. Lad den stå tildækket på køkkenbordet 1 døgn.
Tilsæt næste dag hvidtøl samt frø og kerner. Rør dejen godt sammen.
Tag ca. 300 g dej fra og brug det som surdej ved næste bagning. (Opbevares i glas med låg i køleskabet – holdbarhed 2-3 uger).
Fordel resten af dejen i 2 store bageforme (2 liter), smurt med olie. Lad brødene hæve tildækket på køkkenbordet i 5-6 timer.
Brødenes overside pensles med olivenolie, inden de sættes i en kold ovn og bages på nederste rille ved 180 °C i 1 time. Skru herefter op til 200 °C, og bag brødene i ca. 40 min. mere.
Afkøles på rist.