15. december 2013 by admin
Luciabrød
Ingredienser:
- 1 g safran
- 4 dl koldt mælk
- 50 g gær
- 1 æg
- 750 g hvedemel
- 15 g havsalt
- 70 g rørsukker
- 100 g smeltet smør
- Æg
- Rosiner
Fremgangsmåde:
Stød safranen fint. Rør gæren ud i mælken. Tilsæt ægget, salt, sukker, stødt safran, smeltet smør og halvdelen af hvedemelet, og ælt det godt sammen. Ælt resten af melet i (undlad evt. at bruge al melet, da dejen ikke må blive for hård og tør).
Ælt dejen godt i ca. 5 min. til dejen er glat og ensartet.
Lad dejen hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 2 timer.
Form herefter dejen i ønskede figurer. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 1 time.
Pensl figurerne med et sammenpisket æg, og pynt dem med rosiner. Bag luciabrødene ved ca. 200 C i ca. 10-12 min., og afkøl dem på en bagerist.
(Safranen kan evt. udskiftes med gurkemeje, som også giver brødene den gule farve, men som dog ikke helt har samme smag.)
Disse brød skal spises på Lucia-dag d. 13. december.