4. februar 2016 by admin
Fastelavnsboller
- 1 ½ dl mælk
- 2 æg
- 100 g smør
- 30 g sukker
- 6-7 dl hvedemel, måske en smule mere
- 25 g gær
- vanilje sukker
- 1-2 tsk kardemomme
- 1 tsk salt
Remonce:
- 75 g sukker
- 100 g marcipan
- 100 g smør
- 3 tsk kanel
Glasur og pynt:
- Marcipan
- glasur eller chokolade
- Frysetørrede hinbær
- Hakkede nødder
Evt. Flødecreme (kan sangtens undværes):
- 1/4 liter fløde
- Ønskede smag, (vi puttede en sjat brombærsyltetøj i)
Fremgangsmåde:
Bolledejen:
I en gryde lunes mælk og smør, indtil smørret er smeltet. Når mælken og smøren er kølet ned til omkring 40-45 grader smuldres gær i, og der røres rundt.
Alle de tørre ingredienser blandes sammen i en skål, herefter tilsættes de to æg og mælke-blandingen. Rør godt rundt. Ælt dejen enten i røremaskinen eller godt på bordpladen i omkring 5 minutter. Dejen skal være smidig og blød uden at klistre til hænderne.
Lad nu dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i omkring 30 minutter.
Remonce:
Ælt alle indgredienserne sammen til en ensartet masse.
Formning af fastelavnsbollerne:
Når dejen har hævet, så rulles den ud til en stor firkant, omkring 1 cm tyk, og skæres ud i firkanter på ca. 10×10 cm. På hver firkant lægges 1 lille spsk. remonce. Hjørnerne af dejen ind over fyldet og klem dejen godt sammen i samlingerne, så der ikke er nogen steder hvor fyldet kan løbe ud. Læg dem på en en beklædt bagepladen med samlingen nedad.
Lad yderligere fastelavnsbollerne hæve i omkring 30 minutter under et rent viskestykke. Når de er hævet færdigt, pensles bollerne med et pisket æg.
Bollerne sætte nu ind i en 175 grader forvarm ovn og bages i omkring 15-20 minutter.
Lad fastelavnsbollerne køle af på en rist og imens kan den ønskede pynt forberedes.
Pynt bollerne og de er nu klar til severing.
Hvis der ønskes flødecreme i bollerne:
Pisk fløden til den er forholdsvis fast, tilføj herefter den ønskede smag, og put flødecremen i en sprøjtepose. Bollerne skæres nu over på midten og fyldet sprøjtes på.